Verhouding kosten producten binnen programma

Financien Naar programmabegroting

Wat willen we bereiken?

De tactische doelstelling luidt: ‘het versterken van de positieve gezondheid van onze inwoners.’

We willen bereiken:

  • Het voorkomen van problemen op het gebied van opgroeien en opvoeden
  • Creëren en/of verstevigen van een gezonde fysieke en sociale omgeving voor de jeugd en oudere inwoners, die gezonde(re) keuzes gemakkelijker maakt.
  • Vergroten van de weerbaarheid van jongeren
  • Gezondheidsachterstanden en sociaaleconomische gezondheidsverschillen verkleinen, door gericht kwetsbare groepen inwoners en wijken te ondersteunen.

Bedragen x 1000

IndicatorJR 20162018201920202021
N.N.B.0,005,005,005,005,00
Over 2016 zijn geen gegevens beschikbaar uit de stadspeiling.
N.N.B.0,0063,0063,0063,0063,00
Over 2016 zijn geen gegevens beschikbaar uit de stadspeiling.
N.N.B.0,0028,0028,0028,0028,00
Over 2016 zijn geen gegevens beschikbaar uit de stadspeiling.

Wat gaan we daarvoor doen?

Het versterken van de positieve gezondheid van onze inwoners

Op grond van de Wet publieke gezondheid (WPG) moet iedere gemeente een gemeentelijk gezondheidsbeleid vaststellen. De nota Lokaal gezondheidsbeleid 2017-2020 “Vitaal Venlo” is op 29 maart 2017 unaniem vastgesteld door de gemeenteraad. Hoofddoel is het creëren van de juiste voorwaarden voor een gezonde(re) bevolking en een gezonde fysieke en sociale omgeving. Daarmee geeft dit beleid invulling aan de trede ‘preventie’ in het sociale domein. In de nota zijn drie speerpunten voor zowel jeugd als voor ouderen vastgelegd, waaronder overgewicht, bewegen, eenzaamheid en dementie. Het beleid wordt nader uitgewerkt op basis van vier centrale uitgangspunten:

  1. We werken volgens de visie Positieve gezondheid
  2. Inlopen van gezondheidsachterstanden (focus op kwetsbare groepen)
  3. We werken met erkende interventies
  4. We werken wijkgericht en op basis van behoeften van inwoners

Positieve gezondheid is het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te

voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven (Huber, 2012). Met de term positieve gezondheid wordt de kracht van mensen benadrukt en ligt minder de focus op het afwezig zijn van ziekte. Gezondheid wordt hiermee in de termen van veerkracht, functioneren en participatie gezien, in plaats van alleen in somatische of psychische zin.

De GGD is namens de gemeente een belangrijke uitvoeringspartner voor het lokale gezondheidsbeleid. Daarnaast voert de GGD Limburg Noord het grootste deel van de voor gemeenten wettelijk verplichte taken uit op het gebied van Publieke Gezondheid (de WPG). Denk aan: reguliere contactmomenten in de jeugdgezondheidszorg, gezondheidsbevordering in samenwerking met het onderwijs, infectieziektebestrijding, preventieve ouderenzorg en (geneeskundige) hulp bij ongevallen en rampen. Per 2018 worden gemeenten tevens verantwoordelijk voor het rijksvaccinatieprogramma. De GGD blijft de uitvoering doen, maar wordt per 2018 via de gemeentelijke bijdrage hiervoor gefinancierd. Gemeenten ontvangen hiervoor middelen van het Rijk op basis van budgetneutraliteit.

Werken aan vitaliteit moet al beginnen bij (jonge) kinderen. Wij zijn ervan overtuigd dat preventief beleid het meest effectief is door prioriteit te geven aan de jeugd en hun fysieke en sociale omgeving. Wij leggen daarom in de komende periode een sterkere, meer doelgerichte verbinding tussen (preventief) jeugdbeleid en (jeugd)gezondheidszorg, ook in het onderwijs. Dit doen we onder andere door het voortzetten van een structurele en integrale aanpak, met Jongeren op Gezond Gewicht ( jogg.venlo.nl ) en het ondersteunen van scholen via De Gezonde School aanpak ( www.gezondeschool.nl). Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor de GGD Limburg Noord (jeugdgezondheidszorg).

Preventie voor volwassenen & ouderen

In het kader van de vergrijzing en de stijgende trend van (chronische) ziekten en -aandoeningen werken we actief aan het zelfredzaamheid houden van volwassen en met name ouderen. Ondersteuning bij – en mantelzorg voor – mensen met dementie en ouderdomsdepressie zijn daarbij belangrijke aspecten. Dit gebeurt onder meer via de recent ingezette beweging naar een ‘dementievriendelijke gemeenschap’, mede n.a.v. de motie Holla (10-2016).

Preventieve jeugdzorg

De preventieve jeugdzorg is vanaf 2018 integraal onderdeel van de ontwikkeling en versterking van algemene voorzieningen, waaronder algemeen maatschappelijk werk. Er wordt ingezet op het verhogen van de zelfredzaamheid: weerbaarheid, zelfstandigheid, participeren naar vermogen en eigen regie/verantwoordelijkheid. Er is aandacht voor kwetsbare wijkbewoners, waaronder jongeren zonder startkwalificatie/werk/opleiding, kwetsbare kinderen / jongeren, jonge ouders. Daarnaast is vroeg signaleren en maatschappelijk signaleren een thema. Waarbij aandacht is voor de doelgroep -9 maanden tot 100+ jaar. Inwoners moeten zich tijdig bewust zijn van mogelijke risicofactoren en ondersteuningsbehoeften en hebben oog voor elkaar. Voor wat betreft jongerenaccommodaties wordt, daar waar mogelijk, aansluiting gezocht bij de herijking van de Huizen van de Wijk.