Verhouding kosten producten binnen programma

Financien Naar programmabegroting

Wat willen we bereiken?

Dit collegeproduct betreft de tactische doelstellingen: ‘het samen met de burgers zorgen voor en versterken van een structuur van algemene ondersteuning’ en ‘het bieden van maatwerkondersteuning’.

Ontwikkelen en versterken van algemene voorzieningen

Het beschikbaar zijn van voldoende en passende algemene voorzieningen, die kunnen worden ingezet ter vervanging van maatwerk is essentieel om de transformatie te laten slagen. En nodig om de kostenbesparing te bereiken die nodig is om de ondersteuning in het sociaal domein binnen het budgettair kader te kunnen realiseren.

De relatie opdrachtgever-opdrachtnemer dient opnieuw vorm te krijgen in een andere manier van inkopen, waarbij de gemeente bepaalt WAT de zorgaanbieder moet bereiken met de cliënt en de zorgaanbieder bepaalt HOE dat het beste kan worden bereikt, de zogenaamde prestatiegerichte inkoop.

Inmiddels loopt een aanbestedingstraject voor algemeen maatschappelijk werk, wat nu onderdeel is van de uitvoeringsteams individuele ondersteuning, maar wat we weer expliciet als algemene voorziening positioneren, op basis van prestatiegerichte inkoop. Met aanbieders van andere algemene (welzijns-) voorzieningen zijn binnen de lopende overeenkomsten nieuwe afspraken gemaakt over de te leveren prestaties. De aanbieders op dit terrein hebben daarbij het initiatief genomen tot intensieve samenwerking, hetgeen wij zeer toejuichen.

Met aanbieders van de open inloop is inmiddels een vergelijkbaar traject opgestart binnen de huidige raamovereenkomsten.

Doel van alle afspraken met deze aanbieders is, dat zij binnen de voor hen beschikbare budgetten in staat zijn om een deel van de huidige toeloop naar maatwerkvoorzieningen “af te vangen”, doordat zij laagdrempelige ondersteuning bieden.

Ook veranderen de rollen van de gemeente en de aanbieders. De gemeente zal met name opereren vanuit haar rol als opdrachtgever en de aanbieders vanuit de rol als opdrachtnemer. Om met elkaar goed zicht te houden op het bereiken van de afgesproken doelen, maken we ook afspraken over hoe we monitoren en met welke indicatoren. Inhoudelijk gezien zal de doorontwikkeling van de voorzieningen ook in 2018 verder vorm krijgen.

Voor de doelstelling ‘het bieden van maatwerkondersteuning’ willen we het volgende bereiken:

  • Integrale toegang tot zorg en ondersteuning
  • Aanhaking van werk en inkomen op wijkniveau
  • Focus van de integrale toegang/het sociaal wijkteam op vraagverheldering, arrangeren van maatwerk, regievoering op  leefzorgplannen en op het zijn van contactpersoon voor de burger.
  • Organiseren van een wijkteam+ voor de complexe casuïstiek en voor specialistische advisering van het sociaal wijkteam.
  • Het uitvoeren van maatwerkvoorzieningen door uitvoeringsteams terugleggen bij de aanbieders
  • Terugdringen van /beperken van het aantal individuele maatwerkvoorzieningen
  • Bijdrage leveren aan kostenreductie in het sociale domein.
  • Optimaal benutten van en toegankelijk hebben van algemene voorzieningen in de wijk
  • Sterker inzetten op een vroegtijdig signaleren van problemen bij burgers  en het voorkomen en terugdringen van de zwaardere ondersteuning en zorg.
  • Het leidende principe 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur en de trap van oplossingen wordt geborgd en verder doorontwikkeld. Wijkteamleden hebben nadrukkelijk regierol op het leefzorgplan. Beoogde resultaten worden effectief gerealiseerd.
  • Zicht op en contact over de directe verwijzingen naar de maatwerkvoorzieningen jeugdzorg
  • Meer inwoners kunnen voor een  zinvolle dagbesteding gebruik maken van de Open Inloop wat leidt tot minder gebruik van maatwerkvoorzieningen.
  • Versterking van de wijknetwerken (professionele en buurt- en bewonersnetwerken)
  • Ontwikkelen van meer algemene voorzieningen en daarmee een verschuiving van het gebruik van maatwerkvoorzieningen naar algemene voorzieningen
  • Efficiënter beoordelen en inzetten van woningaanpassingen

Bedragen x 1000

IndicatorJR 20162018201920202021
N.N.B.0,007,007,007,007,00
Tot en met 2016 is deze prestatie-indicator niet meegenomen in de Stadspeiling.

Wat gaan we daarvoor doen?

Ontwikkelen en versterken van algemene voorzieningen

Een van de belangrijkste conclusies uit de genoemde tussenevaluatie is, dat de transformatie en de beweging op de trap van oplossingen richting de “voorkant” - eigen kracht, kracht van de samenleving, gebruik van algemene voorzieningen – onvoldoende vorm heeft gekregen. De mogelijkheden die er zijn om van algemene voorzieningen gebruik te maken zijn niet voldoende bekend. Er worden activiteiten als maatwerk aangeboden die mogelijk ook als algemene voorziening ingezet kunnen worden en er zijn niet voor alle ondersteuningsvragen waar dat mogelijk is, daadwerkelijk algemene voorzieningen voorhanden.

Het beschikbaar zijn van voldoende en passende algemene voorzieningen, die kunnen worden ingezet ter vervanging van maatwerk waar dat mogelijk is, is essentieel om de transformatie te laten slagen. En om de kostenbesparing te bereiken die nodig is om de ondersteuning in het sociaal domein binnen het budgettair kader te kunnen realiseren

Herijking sociale wijkteams

In het kader van de herijking van de sociale wijkteams en opdracht tot besparing van de kosten in het sociaal domein gaan we de volgende zaken organiseren en realiseren:

· De sociale wijkteams leggen de focus op vraag verheldering met de burger, het arrangeren van maatwerkvoorzieningen, het regie voeren op het leefzorgplan (bereiken van de doelen) en het zijn van contactpersoon voor vindplaatsen en verwijzers.

· De verbinding van het domein werk en inkomen met de toegangsfunctie, vanuit de integrale aanpak van sociale wijkteams, is gerealiseerd. Juist vanuit de wetenschap dat inkomens/schuldenproblematiek vaak aan de basis ligt van andere problemen van burgers, is dit een speerpunt in onze aanpak. Doel daarmee is ook het voorkomen van zwaardere problematiek en de inzet van effectievere arrangementen/ondersteuning.

· Voor de complexe casuïstiek organiseren we een stedelijk wijkteam+, dat ook haar specialistische kennis inzet voor de sociale wijkteams. Ook hierbij geldt: opschalen als nodig, afschalen zo snel als mogelijk. Daarmee wordt ook de integratie van taken en doelgroepen van o.a. zorg- en veiligheidshuis, regionaal team en lokaal interventieteam gerealiseerd.

· De werkzaamheden van de uitvoeringsteams jeugd en individuele ondersteuning, die gericht zijn op ondersteuning en zorg aan de burger, worden teruggelegd bij de professionele aanbieders. Het sociaal wijkteam is gericht op de taken die samenhangen met de toegangsfunctie.

· Wijk teamleden zijn verbonden met huisartsenpraktijken, jeugdartsen en onderwijsorganisaties. Daarmee zetten we vroegtijdig in op laagdrempelige ondersteuning en optimale inzet van de mogelijkheden van de voorzieningen in de wijk en versterking van de burger. Oplossingen in het sociale domein kunnen medische problemen terugdringen of voorkomen. Wijkteam leden presenteren zich en leggen directe contacten met de praktijken. Doel is minder directe doorverwijzingen van de huisarts naar gespecialiseerde jeugdzorg.

· Structurele samenwerking van de wijkverpleegkundigen met het wijkteam en de huisartsen is geborgd. Daartoe loopt in 2016/2017 een pilot in de wijk Tegelen en zullen in 2018 de goede resultaten geborgd en verder doorontwikkeld worden met de Zorgverzekeraars en aanbieders.

· Vanuit efficiency-oogpunt en in relatie tot de focus van taken van het sociale wijkteam, reduceren wij het aantal sociale wijkteams (nu 12). Uitgangspunt blijft koppeling aan en present in de wijken; de wijkteams zijn de ogen en oren van de wijk.

Herijking proces en beleid woningaanpassingen

De herinrichting van het proces van de maatwerkvoorziening ‘woningaanpassingen’ vindt nog in 2017 plaats. De herinrichting van dit proces begint bij een ondersteuningsvraag voor een woningaanpassing en eindigt bij het opleveren van een eventuele woningaanpassing. Gebleken is dat dit proces efficiënter ingericht kan worden, waardoor kostenbesparingen mogelijk zijn. Mogelijk zijn hiervoor ook beleidsaanpassingen nodig. In dat geval zal hiervoor zo nodig eind 2017/begin 2018 een voorstel aan de raad worden voorgelegd.

Toezicht en handhaving en aanpak fraude

Er is een toezichthoudend ambtenaar voor de 7 gemeenten aangesteld. Vóór 2018 wordt regionaal een evaluatie gehouden en bezien hoe en wat voor 2018 nodig is. De toezichthoudend ambtenaar heeft zowel een proactieve als een reactieve rol: hij kan zelf, eigener beweging een onderzoek instellen en reageert op meldingen van aanbieders, burgers en professionals.

In 2018 is er een aanpak gericht op het voorkomen van onrechtmatigheden en bestrijding van fraude binnen de Wmo en Jeugdwet. Daarbij wordt aangehaakt op de aanpak vanuit de Participatiewet. We zetten zoveel als mogelijk in op preventie, het voorkomen van. Ten behoeve van de handhaving bij fraude in het kader van de Wmo/ jeugdwet worden daartoe de processen en verantwoordelijkheden ingeregeld.

Maatwerkvoorzieningen jeugd

Om meer grip te krijgen op de omvang van de maatwerkvoorzieningen jeugd wordt er vanaf 2018 prestatiegericht jeugdhulp ingekocht. In 2018 wordt passend bij deze systematiek gewerkt met volumeafspraken. Hierbij laten we de vooraf gestelde producten los en laten we aan de aanbieders hoe zij de jeugdige het beste kunnen ondersteunen. Hiermee besparen we op administratieve lasten.

In 2018 zijn er geen uitvoeringsteams meer actief in Venlo. De cliënten die door het uitvoeringsteam werden ondersteund worden warm overgedragen naar aanbieders, die deze cliënten gaan ondersteunen.

De opgebouwde samenwerking en verbinding met de partners in het gedwongen kader (jongeren met een maatregel Jeugdbescherming en Jeugdreclassering) wordt in 2018 geborgd in het wijkteam+.

Maatschappelijke Opvang

Per 1 januari 2018 zal een nieuwe opvangconcept beschikbaar zijn. Het betreft flexibele opvang met veel aandacht voor de kansen en mogelijkheden van de individuele burger. Het doel is om (potentieel) dakloze burgers zo snel mogelijk naar een vorm van wonen te leiden met voor hen passende begeleiding.