Verhouding kosten producten binnen programma

Financien Naar programmabegroting

Wat willen we bereiken?

De in het raadsprogramma geformuleerde tactische doelstelling luidt: We willen voor onze huidige en toekomstige inwoners een aantrekkelijke woon- en leefomgeving creëren.

Nadrukkelijker dan in eerdere jaren willen we bij het aantrekkelijk houden van de woon- en leefomgeving het gedachtegoed van C2C als drijvende succesfactor voor sterke steden in de samenleving verspreiden met als doel Venlo met dit thema blijvend als koploper op de kaart te zetten.

Bedragen x 1000

IndicatorJR 20162018201920202021
Deze indicator geeft jaarlijks (bureau Louter) op basis van enquetes een gemiddelde score in acht waarderingsklassen over vier aspecten: woonomgeving, basisvoorzieningen, en plusvoorzieningen0,005,005,005,005,00
Gemiddelde score in acht waarderingsklassen (8-schaal) over vier aspecten: woonomgeving, basisvoorzieningen, en plusvoorzieningen (jaarlijks, bureau Louter: enquetes inwoners). Streefwaarden: verwachting dat wijkgericht werken tot meer tevredenheid leidt.
Deze indicator geeft jaarlijks via de stadspeiling een gemiddeld rapportcijfer over de aspecten ‘schoon en groen’, ‘onderhoud wegen/paden’ en ‘speelvoorzieningen’0,006,006,006,006,00
Gemiddeld rapportcijfer over de aspecten ‘schoon en groen’, ‘onderhoud wegen/paden’ en ‘speelvoorzieningen’ (tweejaarlijks, stadspeiling). Streefwaarden: aanname dat wijkgericht werken tot meer tevredenheid leidt, echter ook effect versoberingen onderhoud openbare ruimte ingeschat. Over 2016 is niet gemeten (geen stadspeiling).

Wat gaan we daarvoor doen?

Onze ambities reiken verder dan 2018. Om die langere termijn-ambities waar te maken, worden in 2018 de volgende concrete inspanningen geleverd en de daaropvolgende jaren doorgezet. Daarbij zijn financiële voorstellen gecursiveerd. In speciale kopjes wordt telkens aangegeven of er sprake is van C2C(geïnspireerde) activiteiten, gezien de beleidsvoornemens van het Invoeringsprogramma C2C en de in 2018 nog op te leveren Ambitie 2.0.

1. Vergunningverlening, -toezicht en handhaving (VTH)

Dit betreft het afhandelen van, toezicht houden op en handhaven van aanvragen en meldingen van omgevingsvergunningen, zowel leges- en niet-leges-gerelateerd, en meldingen op gemeentelijk niveau. Een gedeelte van deze taken wordt uitgevoerd door de Regionale uitvoeringsdienst Limburg-Noord (RUD) waarin Venlo participeert. Ook verlenen we vergunningen in het kader van de Wet Bodembescherming, behandelen we verzoeken om subsidie voor restauratie of renovatie van (gemeentelijke) monumenten en verzoeken om planschade, en handelen we klachten en meldingen af die betrekking hebben op de leefomgeving.

Per 1 januari 2018 wordt de RUD Limburg Noord ingericht als een openbaar lichaam in het kader van de Wet gemeenschappelijke regelingen. Dit is een verplichting die voortvloeit uit de wijziging van de Wabo in 2016. De organisatievorm blijft een netwerkorganisatie: de zogenaamde Netwerk RUD “Nieuwe stijl”. Met inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen wil het rijk bouwplantoetsing bij omgevingsvergunningaanvragen en bouwtoezicht bij marktpartijen neer leggen en niet meer bij de gemeente. In 2018 gaat dit gelden voor kleine bouwwerken en verbouwingen.

Acties C2C:

  • Binnen het VTH-domein gaan we onderzoeken op welke wijze we in onze VTH-taken en -producten de Venloprincipes kunnen meenemen. In 2018 zetten we een digitaal loket ‘duurzaam bouwen’ op en gaan we C2C-voorbeelden uit de gebouwde omgeving actief  delen. Ook verkennen we hoe we C2C kunnen stimuleren met de legessystematiek en rekening houdend met de  Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in 2018.

2. Planinstrumentarium

In verband met de inwerkingtreding van de Omgevingswet (op 1-1-2021) is in 2017 een ‘impactanalyse implementatie Omgevingswet’ opgesteld. Daaruit is gebleken dat die impact betrekking heeft op de vijf thema`s: (1) bredere samenwerking in de (bestuurlijke) keten, (2) nieuw planinstrumentarium waaronder het Omgevingsplan, (3) optimaliseren werkprocessen en doorontwikkeling organisatie, (4) digitale ondersteuning werkprocessen, en (5) cultuuromslag met bijbehorend gedrag en competenties. In 2018 wordt het in 2017 opgestelde plan van aanpak voor deze vijf deeltrajecten uitgevoerd. Daarbij zal zoveel als mogelijk aansluiting worden gezocht bij al intern lopende trajecten. De vijf deelprogramma`s worden concern-breed “uitgerold” zodat Venlo minimaal voldoet aan de (wettelijke) basiseisen die de Omgevingswet stelt. Het ultieme doel is dat in 2024 iedere burger met een druk op de digitale plankaart weet waaraan hij toe is.

Op basis van het Financieel Dialoogmodel OW zouden de kosten voor 2018-2019-2020 resp. 3,0-3,2-1,6 miljoen euro belopen, met name voor aanpassingen van de bedrijfsarchitectuur (optimaliseren en Omgevingswet-proof maken van de werkprocessen) en digitalisering. Van enkele referentiegemeenten is inmiddels bekend dat zij ongeveer de helft van de genoemde bedragen in hun begrotingen hebben opgenomen. Die lijn volgend zijn nu in de begroting de volgende reserveringen opgenomen: 2018 1,1 miljoen – 2019 1,3 miljoen – 2020 0,6 miljoen en 2021 0,4 miljoen. In het voorjaar van 2018 zal een geactualiseerde raming van middelen met een projectplan worden voorgelegd. Op basis van dat projectplan niet uitgegeven gelden zullen terugvloeien naar de algemene middelen.

De gemeente Venlo neemt al geruime tijd deel aan een pilot voor het maken van een gebiedsdekkend Omgevingsplan, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Het Omgevingsplan vervangt t.z.t. de bestemmingsplannen. Eerder heeft de gemeenteraad de notitie van uitgangspunten voor het Omgevingsplan vastgesteld en is gestart met het uitwerken van deze uitgangspunten in een concreet Omgevingsplan voor de woon- en centrumgebieden, waarbij als eerste opzet een Omgevingsplan voor de kern Tegelen wordt opgesteld. Volgens planning zal er in 2019 een gebiedsdekkend Omgevingsplan voor Venlo zijn opgesteld.

In 2018 wordt, vanuit een eerdere reservering in het Voorportaal-2018, 300.000 euro geactiveerd voor wijk- en dorpszaken. Dit zijn middelen die voorheen waren ondergebracht in het GVVP (kleine verkeerskundige zaken op buurt- en wijkniveau), maar die nu zijn bestemd voor initiatieven in het kader van Burger aan Zet, en in die zin kunnen worden beschouwd als aanvulling op het SAM-fonds.

De regeling Kunst in de Openbare Ruimte wordt, in het licht van de totale financiële problematiek, met ingang van 2019 stop gezet.

Acties C2C:

  • Bij het opstellen van het Omgevingsplan zal het Ambitieweb Venloprincipes worden geïntegreerd, met als denkrichting onder andere het gebruik van dat instrument als afwegingskader en/of randvoorwaarde bij nieuwe initiatieven of ontwikkelingen.

3. Groen-, natuur-, landschaps- en watersystemen

Venlo zal samen met partners (regionaal) anticiperen op en benutten van provinciaal en rijksbeleid op het gebied van groen-, natuur-, landschaps- en watersystemen. Dit levert niet alleen een positief effect op de kwaliteit van de leefomgeving op, maar vergroot ook de veiligheid en biedt mogelijkheden om ontwikkelingen in de stad financieel te koppelen aan opgaven van het rijk.

Binnen de extra aandacht voor de totale Delta-opgave speelt het Delta-programma (met daarin de MIRT-verkenning Meer Maas Meer Venlo) een zware rol; dit in samenwerking met de Delta-coördinator (regio Noord-Limburg) en de programmamanager van Waterpanel Noord (klimaatstresstest). De uitwerking van deze koppeling is afhankelijk van besluitvorming in de rijksbegroting. In 2018 zal het HWBP (hoogwaterbeschermingsprogramma] opnieuw veel aandacht vragen. De gemeente Venlo is hier niet de trekker, maar participeert wel actief. Financiële implicaties zijn nog niet concreet, maar het lijkt zeer waarschijnlijk dat er in de periode 2018-2021 een vraag om cofinanciering van maatregelen zal komen.

De Agenda Groen en Water met ‘spelregels’ inzake het in cocreatie met onze inwoners omgaan met groen en water op buurt- en wijkniveau wordt in 2018 uitgevoerd. Daarnaast adresseert deze Agenda de majeure, buurten en wijken overstijgende opgaven voor de komende jaren, waaronder klimaatadaptatie.

Begin 2017 heeft de raad het college opgedragen enkele dilemma’s van de Agenda Groen & Water uit te werken in (kosten)scenario’s. Eén dilemma’s was “Venlo klimaatbestendig: in welke mate en binnen welke termijn gaat Venlo klimaatbestendig worden?” Daarbij is niets doen eigenlijk geen optie. Voordat de kosten van klimaatschade sterk oplopen is het van belang dat we een begin maken met klimaatadaptatie. Het staat al vast dat indien er niet geïnvesteerd wordt in duurzame adaptatie een aanpassing van het huidige rioolstelsel noodzakelijk is met kosten die rechtstreeks moeten worden doorberekend aan onze burgers. Zo snel mogelijk starten met alternatieve, duurzame maatregelen voorkomt dit. Daarnaast is het van belang om de stakeholders te mobiliseren, naast burgers en partners juist óók de gemeentelijke organisatie (op alle niveaus), zodat de problematiek en haar urgentie duidelijk worden. De daadwerkelijke lange termijn-kosten komen beter in beeld door de zogenaamde klimaatscan die in een project met andere partijen is gestart in 2017 (kosten Venlose deelname nog gedekt via GRP), maar die pas in 2018 meer helderheid zal geven.

Acties C2C:

  • Het totale werkveld groen-, natuur-, landschaps- en watersystemen laat zich leiden door principes van duurzaamheid en C2C; waar directe toepassing van C2C (nog) niet mogelijk is zijn maatregelen in ieder geval C2C-geïnspireerd.

4. Plannen stadsdeelcentra

De stadsdeelcentra Blerick en Tegelen staan onder druk, ondanks forse investeringen in de afgelopen jaren door de gemeente en haar partners. De opwaardering van de centra is hiermee echter niet afgerond. Richtinggevend zijn nu de afronding van het Centrumplan Blerick en het Centrumplan Tegelen, rekening houdend met de kaders van de detailhandelsnota. Specifiek hiervoor werken we ook in 2018 middels het uitvoeringsprogramma Detailhandel met zijn focus op de twee pilotgebieden stadsdeelcentra Tegelen en Blerick, samen met stakeholders aan compacte levensvatbare centra. De gemeentelijke rol ligt vooral op het gebied van de openbare ruimte en dynamisch voorraadbeheer.

In het Voorportaal 2019 is een krediet opgenomen van 750.000 euro voor het uitvoeringsplan Centrum Tegelen en Blerick.

In 2018 zal het Stadsdeelontwikkelingsplan Blerick, conform het in 2016 gepresenteerde en in 2017 mede op basis van het gesprek met de raad geactualiseerde Aanpakdocument, worden uitgerold op het niveau van een strategische gebiedsvisie; de op uitvoeringsniveau al eerder gestarte pilots worden voortgezet. Daarbij zal speciale aandacht uitgaan naar de wijk Vastenavondkamp.

5. Milieu en duurzaamheid

Het Ambitieweb Venlo Principes wordt verankerd in het projectmatig werken. Daarmee worden bij projecten de mogelijkheden voor cradle to cradle en duurzame ontwikkelingen in beeld gebracht. De nota Duurzame ontwikkeling van milieuaspecten, in 2017 afgerond en gekoppeld aan het Ambitieweb, wordt in 2018 concreet uitgevoerd middels verankering in projecten. Op het gebied van duurzame energie wordt voortdurend verbinding gelegd tussen de juiste partijen om daar nieuwe initiatieven te laten ontstaan. Daarnaast wordt in 2018 planologische invulling gegeven aan de duurzame energieopwekking.

In 2013 is de Energiestrategie 2030 Beesel–Venlo–Venray vastgesteld met doelstellingen en op hoofdlijnen te nemen acties tot 2030. Voor 2014-2017 is toen een uitvoeringsprogramma Energie opgesteld met een budget van € 50.000,- per jaar. Voor de periode daarna is geen op zichzelf staand uitvoeringsprogramma geschreven. Een deel van de activiteiten is gekoppeld aan andere activiteiten binnen de organisatie, een ander deel echter niet. Deze acties zullen mede worden gefinancierd uit de in programma 6 ondergebrachte middelen voor het item C2C/duurzaamheid. Kern is het opstellen van instrumentarium dat duurzame energieopwekking planologisch borgt (inclusief eventuele inhuur voor uitvoering van deze aspecten).

Acties C2C:

Bij alle relevante deelpunten hierboven wordt optimaal het gedachtegoed van C2C als drijvende succesfactor voor sterke steden in de samenleving verspreid, en als innovatief ontwerpprincipe voor zowel gebouwen als gebieden toegepast (zoals bijvoorbeeld C2C in de plannen Kazernekwartier is uitgewerkt), met als doel Venlo met dit thema blijvend als koploper op de kaart te zetten.