Verhouding kosten producten binnen programma

Financien Naar programmabegroting

Wat willen we bereiken?

De in het raadsprogramma geformuleerde tactische doelstelling luidt: We willen (groot)stedelijke functies (detailhandel, horeca, leisure, cultuur, erfgoed) kwantitatief, maar vooral ook kwalitatief in hun samenhang versterken.

Bedragen x 1000

IndicatorJR 20162018201920202021
Deze indicator geeft jaarlijks via de stadspeiling een gemiddeld rapportcijfer over vier afzonderlijk bevraagde aspecten van Venlo-centrum: als winkel-, cultuur-, uitgaans- en toeristengebied0,007,007,007,007,00
Gemiddeld rapportcijfer over vier afzonderlijk bevraagde aspecten van Venlo-centrum: als winkel-, cultuur-, uitgaans- en toeristengebied (jaarlijks, stadspeiling). In 2015 is al ruim boven de oorspronkelijke eindambitie van 2017 (6,5) gescoord, namelijk 6,7. Hierom, maar ook vanwege de beoogde investeringen in het centrum (campusontwikkeling), zijn de streefcijfers vanaf 2017 met 0,20 rapportpunt opgehoogd. Over 2016 is niet gemeten (geen stadspeiling).
Deze indicator geeft jaarlijks de bezoekersaantallen van het Limburgs Museum, museum Van Bommel van Dam, De Koel (VVV Venlo), en het Zomerparkfeest108,00120,00130,00130,00130,00
Bezoekersaantallen Limburgs Museum, museum Van Bommel van Dam, De Koel (VVV Venlo), en Zomerparkfeest (jaarlijks, indexcijfer). Basis: 2009 = 100. Streefcijfers 2017-2020 afhankelijk van (tempo) investeringen op basis van Campusontwikkeling, spoor 3.b. Faciliteiten, met name culturele instellingen. NB: daling streefcijfers 2017-2018: museum Van Bommel van Dam gesloten (deelnemers aan actieprogramma museum worden separaat gemonitored), vanaf 2019 weer ontvangst bezoekers waarbij de stichting voor het dan verzelfstandigde museum mikt op fors hogere aantallen. Voor 2016 is het aantal bezoekers van het Limburgs Museum fors lager uitgevallen dan geraamd: 47.153 t.o.v. 83.785. Dit verklaart de daling volledig, want de drie andere scoorden alle rondom hun geraamde bezoekersaantallen, Van Bommel van Dam en VVV zelfs flink erboven.

Wat gaan we daarvoor doen?

Onze ambities reiken verder dan 2018. Om die langere termijn-ambities waar te maken, worden in 2018 de volgende concrete inspanningen geleverd en de daaropvolgende jaren doorgezet. Daarbij zijn financiële voorstellen gecursiveerd. In speciale kopjes wordt telkens aangegeven of er sprake is van C2C(geïnspireerde) activiteiten, gezien de beleidsvoornemens van het Invoeringsprogramma C2C en de in 2018 nog op te leveren Ambitie 2.0.

1. Grootstedelijke culturele voorzieningen

Centraal staan acties uit de cultuurnota 2015-2018 'Focus, Samenhang en Samenwerking', waarvan de thema's ‘Regionalisering’ (trekker: Limburgs Museum i.s.m. gemeente), ‘Gezamenlijke programmering’ (: Grenswerk en Van Bommel van Dam) en ‘Gezamenlijke promotie’ (de Maaspoort) het meest bijdragen aan versterking van de grootstedelijke functie van cultuur. Bibliotheek en Kunstencentrum vullen hun rol in het sociale domein verder in. Bij het thema Regionalisering staat ook de versterking van de relatie met Duitsland op het programma.

Voor Museum van Bommel van Dam wordt het traject naar verzelfstandiging voortgezet, gerelateerd aan perspectieven in het document ‘Venlo als brandpunt van interactie’. Het museum zal in 2018 (fysiek) gesloten zijn, maar zich in centrum en wijken nadrukkelijk manifesteren tot de opening van het nieuwe museum. De oprichting van een nieuwe stichting, de daadwerkelijke verzelfstandiging en de realisatie van een nieuwe fysieke omgeving voor het museum hebben in 2018 onverkort de aandacht.

Theater De Maaspoort laat in haar meerjarenbegroting een structureel tekort van 100.000 euro zien. De Maaspoort kan dit onmogelijk binnen haar eigen middelen bekostigen. Een benchmark gebaseerd op gegevens van de VSCD (vereniging schouwburg en concertzaal directeuren) laat zien dat de Maaspoort qua personeelsbezetting in de onderste regionen, wat betreft “geld halen uit de markt” en bezoekerscijfers echter bovengemiddeld scoort. In de begroting is vanaf 2018 structureel € 100.000 extra voor de Maaspoort opgenomen.

In het Voorportaal 2019 is een krediet opgenomen van 1,5 miljoen euro voor de inrichting van de openbare ruimte Museumkwartier, conform het in 2016 met de provincie gesloten Convenant investeringen stedelijk centrum. Dit is het sluitstuk op de herpositionering en doorontwikkeling van Museum van Bommel van Dam, maar dient in meer algemene zin ook de entree vanaf het station naar de Venlose binnenstad.

Acties C2C:

  • Bij de manifestatie ‘het merk museum van Bommel van Dam’ zal het project Circular Art Lab, met subsidie van het landelijke fonds Creative Industry, een van de dragers zijn. In dit project is het onderzoek van de mogelijkheden van C2C binnen de kunst een van de centrale thema’s, waarmee projecten over kunst en de relatie met C2C in 2018 verder kunnen worden vormgegeven en uitgevoerd.

2. Detailhandels- en horecabeleid

In 2018 voeren we samen met de partners een uitvoeringsprogramma detailhandel en horeca uit. Basis van dit programma zijn de in 2015 door de raad vastgestelde sectorale nota’s. De nota’s zetten in op een robuuste en stevige structuur met een focus op het centrum van Venlo voor recreatief winkelen en horeca. Naast ruimtelijk beleid hanteren we het principe van uitnodigingsplanologie om goede initiatieven snel te kunnen faciliteren. Daarnaast zetten we in op een sterke publiek-private samenwerking voor het invullen van de ambitie.

De acties in het kader van het uitvoeringsplan detailhandel Centrum Tegelen en Blerick, ontstaan als uitvloeisel van het generieke detailhandels- en horecabeleid, zijn verantwoord in de productenraming van raadsprogramma 10. Wonen en leefomgeving.

3. Branding, acquisitie en relatiebeheer binnenstad

Centraal staat het benutten van de titel “Beste binnenstad 2013-2015” waarbij we een onderscheid maken tussen spoor A (consumenten) en spoor B (investeerders). In 2018 voeren we de acties uit of continueren we de acties die voortvloeien uit de in 2014 opgestelde plannen van aanpak. Komende jaren wordt een focus gelegd op de ‘urbanization’, het vergroten van de stedelijke kracht, om zo een stad te creëren die mensen blijft boeien en nieuwe mensen weet aan te trekken. Voor een middelgrote stad als Venlo is dat een belangrijke opgave. In het verlengde daarvan blijven we inzetten op het project ‘De Nieuwe Winkelstraat’, waarbinnen wij samen met partners, de nieuwe wijze van detailhandel en functioneren van de binnenstad proberen vorm te geven. Bij bovengenoemde activiteiten is een op de binnenstad gerichte acquisitie van groot belang. Daarbij dient bedacht te worden dat deze van een andere aard is dan acquisitie gericht op de verkoop van grond; omdat de gemeente zelf nauwelijks beschikt over panden die geschikt zijn voor detailhandel en horeca, richt de inspanning zich veel meer op de strategische acquisitie van (grote) winkelketens en het verbinden van vastgoedeigenaren met de detailhandelsformules.

Deze op de binnenstad gerichte acquisitie willen we het komend jaar, in nauwe samenwerking met VenloPartners, verder gaan intensiveren. Daartoe is in de begroting vanaf 2018 een structureel budget van € 50.000 opgenomen. Ook de oorspronkelijk voor het Verhaal van Venlo geoormerkte middelen worden hiervoor ingezet.

4. Evenementen

Evenementen vieren de identiteit van Venlo en vertellen het verhaal van de stad. In 2015 is het evenementenbeleid geëvalueerd en herijkt, waarbij de link tussen evenementen enerzijds en het profileren en vermarkten van Venlo anderzijds verstevigd is. Vanwege het profileringseffect van de stad Venlo zetten we de gemeentelijke ondersteuning bij grote evenementen (onder andere: Venloop, Zomerparkfeesten) in 2018 onverkort voort.

De belangrijkste partners zijn VenloPartners, Taskforce Binnenstad, Venlostad.com, Ondernemersvereniging Maasboulevard, Koninklijke Horeca Nederland Groot Venlo, het Platform Cultuurinstellingen, en de organisatoren van beeldbepalende evenementen.