Verhouding kosten producten binnen programma

Financien Naar programmabegroting

Wat willen we bereiken?

De in het programma geformuleerde tactische doelstelling luidt:

Hetinwinnen, registreren en beschikbaar stellen van gegevens over de openbare ruimte.

Dit product is ondersteunend aan de beide andere collegeproducten in het programma beheer en onderhoud. Om de doelstellingen van het programma en beide andere collegeproducten te kunnen realiseren en de daaruit voortvloeiende inspanningen conform beleidskeuzes, planning en budget uit te kunnen voeren is een robuust informatiesysteem nodig. Deels gaat het ook om wettelijke registraties.

Bedragen x 1000

IndicatorJR 20162018201920202021
N.N.B.0,000,000,000,000,00
Landelijk zijn er diverse indicatoren die iets zeggen over een bepaald aspect van kwaliteit van de individuele registratie. Toch wordt er nog steeds gezocht naar indicatoren die bruikbaar zijn om een algemeen beeld te krijgen van de kwaliteit van het stelsel van Basisregistraties. Definitieve indicatoren zijn dan ook nog niet vastgesteld. Recent onderzoek, dat is uitgevoerd door ICTU in samenwerking met het CBS naar de kwaliteit van het Stelsel van Basisregistraties, heeft de onderlinge samenhang (consistentie) zichtbaar gemaakt. De basisregistraties kunnen met deze resultaten bepalen tot welke concrete verbeteracties dit zal leiden. Daarnaast wordt gekeken om de kwaliteitsmeting periodiek te herhalen, zodat een reguliere cyclus van meten en verbeteren tot stand komt. De verwachting is dat de ontwikkeling van bruikbare indicatoren, die de kwaliteit van gegevens in het kader van basisregistraties inzichtelijk maken, de komende jaren een blijvend aandachtsgebied zal zijn.
N.N.B.0,000,000,000,000,00
Idem.
N.N.B.0,000,000,000,000,00
Idem.

Wat gaan we daarvoor doen?

Het inwinnen, registreren en ontsluiten vergt continue inspanning. De hiervoor benodigde geautomatiseerde systemen moeten de ontwikkelingen in de informatiebehoefte kunnen volgen en behoeven daarom een regelmatige update. In 2018 zullen daarom de volgende inspanningen worden geleverd:

  • Actualiseren van het integrale, geautomatiseerde beheersysteem Openbare Ruimte, waarvan de implementatie in 2017 is afgerond.
  • Actueel en volledig houden van (wettelijk) verplichte en noodzakelijke registraties. Dit is een continue doorlopend proces. In 2016 is de BGT in Venlo Venlo succesvol aangesloten op de Landelijke Voorziening conform wetgeving. Met ingang van 1 januari 2017 is gestart met fase 2, zijnde het verplicht gebruik en terugmeldplicht van afnemers bij de uitvoering van publiekrechtelijke taken. Per 2020 (einde fase 3) dienen de “in onderzoek zijnde objecten” definitief in de BGT opgenomen te zijn.
  • Verdere (door)ontwikkeling van een geografisch informatiesysteem (GIS).

Er is al langere tijd onduidelijkheid over wanneer de nieuwe wet Basisregistratie Ondergrond (BRO) in werking gaat treden. Het is de inzet van de minister om de Wet BRO in de loop van 2017/2018 deels in werking te laten treden, voor de eerste tranche van vier registratieobjecten. In de periode 2018-2022 vindt vaststelling en invoering plaats van de volgende tranches en in 2023 dient de Wet BRO volledig in werking te zijn. Wat de nieuwe wet (o.a. de eerste tranche) inhoudt en wat dit voor gevolgen heeft voor de gemeente Venlo als bronhouder is nog steeds onduidelijk. Als voorbereiding op een definitief besluit is er een risico-inventarisatie "basisregistratie Ondergrond" opgesteld.