Verhouding kosten producten binnen programma

Financien Naar programmabegroting

Wat willen we bereiken?

De in het raadsprogramma geformuleerde tactische doelstelling luidt:We willen de ruimtelijke kwaliteit, dat wil zeggen: de esthetische waarde, gebruikswaarde en toekomstwaarde van gebouwen en deelgebieden in het centrum, versterken door het anders gebruiken of realiseren van gebouwen (vastgoed), openbare ruimte en routes.

Bedragen x 1000

IndicatorJR 20162018201920202021
Deze indicator geeft jaarlijks via de stadspeiling weer in hoeverre inwoners van Venlo bekend zijn met de ontwikkelplannen (: grote projecten) in de klassen ‘ja, volledig’ – ‘op hoofdlijnen’ – ‘nee’0,0050,0055,0060,0060,00
Deze indicator geeft weer in hoeverre inwoners van Venlo bekend zijn met de ontwikkelplannen (: grote projecten) in de klassen ‘ja, volledig’ en ‘op hoofdlijnen’ (jaarlijks, stadspeiling). De nulmeting 2015 kwam uit op 47% - dus aanzienlijk hoger als vóór de nulmeting voor 2017 geprojecteerd - met Kazernekwartier als hoogste (62%), Museumkwartier als laagste (33%). Streefcijfers vanaf 2018 op basis van inschatting publiciteit rond stadskantoor, Fort van Venlo, campusontwikkeling. Over 2016 is niet gemeten (geen stadspeiling).
Deze indicator geeft jaarlijks via de stadspeiling een gemiddeld rapportcijfer van inwoners van Venlo over de projecten Q4, Maaswaard, Kazernekwartier, en Museumkwartier, voor zover zij daarmee althans bekend zijn (relatie met vorige indicator)0,006,007,007,008,00
Gemiddeld rapportcijfer inwoners van Venlo over de projecten Q4, Maaswaard, Kazernekwartier, en Museumkwartier, voor zover zij daarmee althans bekend zijn (zie vorige indicator) (tweejaarlijks, stadspeiling). Het cijfer vertegenwoordigt 'zeer goed' + 'goed' na correctie voor 'weet niet, geen mening'. De nulmeting 2015 kwam uit op 5,1 met als uitschieters Q4 (6,9) en Kazernekwartier (3,2), dus aanzienlijk lager dan vóór de nulmeting voor 2017 geprojecteerd. Streefcijfers vanaf 2018 op basis van bezoeken aan stadskantoor en effecten investeringen voor Campusontwikkeling, spoor 3.b Faciliteiten. Over 2016 is niet gemeten (geen stadspeiling).

Wat gaan we daarvoor doen?

Onze ambities reiken verder dan 2018. Om die langere termijn-ambities waar te maken, worden in 2018 de volgende concrete inspanningen geleverd en de daaropvolgende jaren doorgezet. Daarbij zijn financiële voorstellen gecursiveerd. In speciale kopjes wordt telkens aangegeven of er sprake is van C2C(geïnspireerde) activiteiten, gezien de beleidsvoornemens van het Invoeringsprogramma C2C en de in 2018 nog op te leveren Ambitie 2.0.

1. Multifunctionele majeure projecten

Maaswaard, Q4 en Kazernekwartier zijn majeure projecten en gebiedsontwikkelingen die zich onderscheiden door de combinatie van hun ligging in het stedelijk centrum en de op de specifieke locatie toegesneden integrale mix van meerdere functies (detailhandel, horeca, leisure, cultuur, diensten, wonen). In 2018 zal voor Q4 en Maaswaard worden gewerkt vanuit de eind 2017 vastgestelde herprogrammering van de woonfuncties in deze projecten.

De gebiedsontwikkeling Kazernekwartier zal in het teken staan van de besluitvorming in de raad medio 2016, inclusief de uitwerking van de oeververbinding met de binnenstad, én de uitkomst van gesprekken met de private partners over herziening van afspraken (verzoek partners augustus 2017). Voor alle majeure projecten geldt dat we gesprekken voor initiatieven in nog niet hard belegde deelgebieden (tenzij onderwerp van revisie) actief zullen voortzetten en toetsen aan de vastgestelde (kwaliteits)criteria. Daarbij zullen aanbevelingen van de nota ‘Venlo als brandpunt van interactie’ en afspraken met de provincie inzake uitwerking van het spoor 3.b ‘Faciliteiten’ van de campusontwikkeling worden meegenomen.

In 2018 zal het uit de werkconferenties-Q4 voortgevloeide plan van aanpak met zijn twee sporen ‘ruimtelijk-fysiek’ en ‘leefbaarheid-veiligheid’ worden uitgevoerd. Vanuit het convenant met de provincie inzake investeringen stedelijk centrum zal met name de Lage Loswal in 2018 hoge prioriteit krijgen. In 2018 wordt, vanuit een eerdere reservering in het Voorportaal-2018, 1,2 miljoen euro geactiveerd voor de aanpak van de Lage Loswal in Q4, conform het in 2016 met de provincie gesloten Convenant investeringen stedelijk centrum. Hiermee worden vier doelen gediend: upgrading van de openbare ruimte, impuls aan het watertoerisme, toegankelijke natuur op de Maasoever, en zichtbaar maken van de stadshistorie (oude stadsmuur).

Acties C2C:

  • In samenwerking met onze partners in Q4, waaronder de woningcorporaties, wordt verkend in hoeverre een herontwikkeling van vastgoed op basis van de C2C-uitgangspunten kan worden gerealiseerd. De uitkomsten van de werkconferenties-Q4 als vertaald in het plan van aanpak zullen daarbij worden betrokken.

2. Instrumentarium openbare ruimte

In 2015 is het Handboek Openbare Ruimte Binnenstad opgesteld. Ook in 2018 passen we de daarin opgenomen waarden en criteria toe op de openbare ruimte in het centrum, volgend op fysieke ingrepen en maatregelen die voortvloeien uit spoor 3.b 'Faciliteiten' van de campusontwikkeling. Vooralsnog is dekking van maatregelen enkel verzekerd binnen de majeure projecten in de binnenstad.

De implementatie van de Omgevingswet en de pilot Omgevingsplan worden in 2018 doorgezet, echter in een ten opzichte van de voornemens in 2017 iets lager tempo, aangezien het besluit tot invoering van de wet eind 2017 met enkele jaren vooruit is geschoven (nu: per 1 januari 2021). Het implementatietraject zal, op basis van een uitgewerkt projectplan, focussen op de aanpassing van werkprocessen en digitale systemen, de pilot zal koersen op (concept) kaartbeelden en spelregels / voorschriften voor functies en omgaan met nieuwe initiatieven op het Venlose grondgebied. De hiermee gemoeide middelen zijn opgenomen in raadsprogramma 10. Wonen en leefomgeving.

In 2018 wordt gestart met het retailfonds, gericht op versterking van en innovatie binnen de detailhandels-functie. Dit fonds is mede gevoed door 150.000 euro vanuit het in 2016 met de provincie gesloten Convenant investeringen stedelijk centrum.

3. Uitvoeringsagenda Stedelijk Centrum

Om overall-regie te kunnen voeren op de voorgaande punten, stellen we een integrale uitvoeringsagenda Stedelijk Centrum (rol accountmanager centrum) op waarbij ‘uitnodigingsplanologie’ en het gemeentelijk faciliteren van grote en kleine initiatieven nadrukkelijk centraal staan, conform het gedachtegoed van de Visie Stedelijk Centrum (2012), het coalitieakkoord, de Ruimtelijke Structuurvisie (2014) en de nota ‘Venlo als brandpunt van interactie’.

Voor het overige zullen we vanuit deze doelstelling met andere thematische programma’s (bijvoorbeeld Beheer openbare ruimte en Verkeer en bereikbaarheid) en projecten continu het gesprek voeren met de bril ‘focus op / specifiek aandacht voor’ eisen van ruimtelijke kwaliteit in het centrum. Binnen de majeure projecten krijgen de erfgoedwaarden (cultuurhistorie, archeologie) met prioriteit aandacht, met name in Q4 (overigens grotendeels al belegd) en het Kazernekwartier. Voor het aspect toekomstwaarde zullen de C2C-activiteiten (ondergebracht in het programma Economie) worden ingezet.

De belangrijkste partners waarmee wij deze doelstelling nastreven zijn: Taskforce Binnenstad, ondernemersverenigingen, woningbouwcorporaties, projectontwikkelaars, en de provincie Limburg.